Hjem » Dagbog fra 14 dage på Lolland

Uhyggelige huse

14 juni 2009 8.077 visninger

Førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og kedelige og øde områder. Inden vi tog til Lolland stod fordommene om den flade ø i kø. Her kan du læse vores førstehåndsindtryk og refleksioner stederne, vi besøgte.

Af Astrid Maria Nielsen

I to dage har vi kørt rundt på øen. Gule og strålende rapsmarker, lige landeveje og vindmøller er klart det, øjet møder mest af. Men flere gange har vi stoppet bilen for at komme ud og tage billeder af de sørgeligste af de lollandske huse.

Mange steder finder man faldefærdige huse, huse, der ikke er blevet vedligeholdt, eller huse, hvor vinduer er udskiftet med spånplader.
1200 huse er der, i følge kommunen, lige nu i overskud. Lolland har altså flere huse, end øen har beboere til. Så det er ikke svært at finde et sted at bo. Og priserne er også fulgt med udbuddet. 11 km syd for Nakskov kan man få 54 kvadratmeter stråtækt bindingsværksidyl for 300.000 kroner.
Selvom majsolen bager, breder uhyggen sig ved husene. Det bliver til et sted for spøgelser. Og igen får jeg oplevelsen af, at Lolland til et sted, hvor livet er flyttet fra.

Endnu mere uhyggeligt bliver det, når der bag de snavsede vinduer er tegn på liv. Flere gange er vi blevet forlegne, når vi har holdt der med kameraet fremme foran et hus med huller i taget, vinduer, der mangler og med en overgroet have og vi så har fået øje på blomsten i vindueskarmen, eller skyggen, der bevæger sig inde bag de gule netgardiner.
For med de billige priser har spekulanterne vist haft fede år her.