Hjem » Dagbog fra 14 dage på Lolland

Den døde by

14 juni 2009 4.248 visninger

Førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og kedelige og øde områder. Inden vi tog til Lolland stod fordommene om den flade ø i kø. Her kan du læse vores førstehåndsindtryk og refleksioner stederne, vi besøgte.

Af Mette Voss
Så kom dagen, hvor vi skulle besøge Rødby. Vi havde faktisk glædet os til at se byen, fordi flere havde sagt til os, at den var ret død. Og det viste sig at være en mindre underdrivelse. Vi parkerede ved Netto og satte kursen mod hovedgaden.

En normal formiddag er der heller ikke vanvittig mange mennesker på gaden i min barndomsby, men på gaden i Rødby var der bare INGEN. Jo, det er alligevel en lille tilsnigelse, der var nok tre ad gangen.
Der var på den anden side heller ikke nogen butikker, disse mennesker kunne gå ind i. På hele hovedgaden lå der en børnetøjsbutik, et supermarked, en isenkræmmer, en møbelhandler og to pizzariaer. Resten var bare lukkede butikker med gamle skilte og enkelte gamle og støvede ting i vinduerne.

Engang har der altså åbenbart været butikker og mon ikke også, der har været mere liv.
Det er spændende at tænke på, hvordan det er gået, som det er. Er alle bare flygtet? Vil de hellere bo tættere på færgerne, hvor de har arbejde? Eller vil de bare hellere lave noget andet end at drive butikker?
De to pizzariaer er da også en tanke værd. Hvis to pizzariaer kan løbe rundt, må der jo være nogle mennesker – med mindre de få, der er, spiser rigtig meget pizza.

Vi snakkede med et par stykker på gaden, og vi fik lov til at besøge en dame, der var på kontanthjælp. Hun mente ikke, at man kunne have ambitioner, når man bor i Rødby. Det synes jeg er meget skræmmende, og det ligger langt væk fra min verden, hvor alle gerne vil frem og ses. Men måske er det bare sådan i små byer, hvor folk bor, fordi de aldrig har gjort andet, og ikke kunne tænke sig at flytte fra. Skal man frem i verden, skal man åbenbart til de større byer.

Jeg er næsten ked af at sige det, men hvis nogen skulle tage turen til Lolland, er det ikke værd at besøge Rødby – med mindre man selvfølgelig gerne vil se det nærmeste, vi i Danmark, kommer på en spøgelsesby.