Hjem » Grøn ø

Brint i bryggerset giver dronningebesøg

15 juni 2009 11.384 visninger

Britta og Kurt Hansens hus skal i fremtiden opvarmes af brint, og det skaber opmærksomhed.

Den 15. september var der fest på Fredsholms Allé 1 i Vestenskov. Her bor Britta og Kurt Hansen, og denne dag var flaget hejst for selveste Dronningen. Majestæten kom dog ikke kun for at se de hejste flag og nydeligt opryddede forhaver. Hun skulle se verdens første brinthus.

“Der er egentlig ikke så meget at se,” siger Kurt Hansen og viser noget, der ligner et hightech sort køleskab i bryggerset frem. Det var det samme, Dronningen kom for at se.
14 dage før var der ikke meget ‘verdens første brinthus’ over huset. Britta og Kurt Hansen og et andet hus i byen var ellers blevet udvalgt til at få sat anlægget op allerede i april 2008. Men brintanlægget kom først på plads lige inden Dronningens besøg.
Familien Hansen er med i Brintsamfund Lolland, hvor deres hus skal forsynes med varme og el udelukkende ved hjælp af brint, og dermed blive 100 procent CO2 neutralt. Det er på længere sigt meningen, at hele landsbyen Vestenskov, 5 kilometer uden for Nakskov, skal have varme og strøm fra brint.
De små lysdioder lyser fra det sorte skab, men anlægget virker stadig ikke. Og skabet er i dag blevet en fast inventar blandt våbenskab, fiskegrej og overskydende overtøj i bryggerset.
De sidste godkendelser er endnu ikke på plads, så Britta og Kurt Hansen venter i spænding.

Brint i stedet for olie
I Lolland Kommune er der i de seneste år taget initiativ til mange projekter, der kan forbedre klimaet. Og da Kurt Hansen første gang hørte om projektet, der skulle bruge brint til at forsyne huse med energi, var hans interesse vakt.
“Vi havde jo hørt de dårlige olieprognoser, så vi synes, det kunne være interessant at se på et alternativ,” siger han.
Familiens nyistandsatte hus på Fredsholms Allé 1 var før opvarmet med brænde- og oliefyr. Men brændefyret måtte ud, før familien Hansen kunne komme med i brintprojektet. For den vestlollandske familie fik primært varmen i vinkelstuen ved, at Kurt Hansen skovlede brænde i fyret. Det var det billigste for familien. Og hvis ingen havde sat en stopper for brændefyret, ville brintanlægget slet ikke have haft en chance for at bevise sit værd. Men større udgifter skræmmer ikke.

“Det er en udgift at være med i forhold til brændefyret, men det er billigere end ren olie, og så sparer vi jo også den tid, vi brugte på brænde før,” siger Kurt Hansen, mens han tager en tår kaffe i det lyse køkken.
Endnu ved Kurt og Britta Hansen ikke, om brintanlægget kan betale sig. Det kan vise sig at være en rigtig god forretning, men det modsatte kan også være tilfældet.
“Lige nu lejer vi anlægget af kommunen, og så betaler vi el som normalt. Vi har en aftale om en pris for vand og varme,” siger Kurt Hansen.

Ikke fanatiske
Britta og Kurt Hansen er med helt fremme i udviklingen af nye klimavenlige energiformer med deres brintanlæg i bryggerset. Men den megen fokus på klimavenlige tiltag er ikke noget, der har ændret deres hverdag mærkbart.
“Vi er ikke klimafanatikere. Vi sorterer da vores affald og tænker på miljøet. Og kan det løbe rundt, vil vi da gerne være med til at gøre noget ved forureningen,” siger Kurt Hansen.
Kurt Hansen er også med i et vindmøllelaug, så det med at se på alternative enegiformer er slet ikke uvant.
Familien har fået en hel del opmærksomhed efter det sorte anlæg kom op i bryggerset. Ikke kun Dronningen har været forbi. Også journalister og klimainteresserede fra hele verden har været en tur i familien Hansens bryggers.
“Nu har vi stillet vores hus til rådighed, og på den måde er vi kommet lidt med i historiebøgerne – det er byen i hvert fald – det er da lidt sjovt,” siger Britta Hansen.

Fremtiden er klima
Der bliver færre og færre mennesker på Lolland. Derfor mener Britta og Kurt Hansen, at klimasatsningen er noget af det, der kan trække folk til Lolland.
“Der sker rigtig meget på klimaområdet hernede. Vi får ikke et universitet herned. Så det er inden for klima, vi skal tiltrække nogle kloge hoveder,” siger Kurt Hansen.
Han mener også, det kan være med til at trække de lollandske unge, der forlader øen for at tage en uddannelse, tilbage til Lolland.
Vestenskov og Brintsamfund Lolland har fået opmærksomhed mange steder. I januar 2009 gik en af Realkredit Danmarks Kloge m2-priser gik til Brintsamfundet. Priserne blev givet til virksomheder, der gør en indsats for at reducere CO2-udslippet. Med prisen fulgte 30.000 kroner, og landsbyprojektet kom også med i opløbet om hovedprisen på 100.000 kroner. Men hovedprisen gik til en anden.
“Lolland kan sælge noget know-how til andre, der er interesserede i det. Det kan der være arbejdspladser i,” siger Kurt Hansen.


Fakta: Fra vand til strøm

På en mark tæt ved familien Hansens hus står en stor container. I den container spaltes vandmolekylet (H20) ved hjælp af elektrolyse til brint (h2) og ilt (o). Ilten sendes ud i luften, mens brinten transporteres til huset gennem jernrør. Her sidder en membran, der skiller elektronen fra, og den bliver til strøm. Brinten bliver 80 grader varm og bruger husets radiatorer til afkøling, hvilket giver varme i huset.