Hjem » Uden arbejde

Ambitionerne er langt væk

15 juni 2009 13.660 visninger

Mette Hjort vil gerne snart slippe for kontanthjælpen og begynde at arbejde igen.

“Jeg har været så langt ude, at jeg har søgt en stilling som pædagogmedhjælper, og jeg er altså overhovedet ikke pædagog,” siger Mette Hjort fra Rødby med opspilede øjne.
Kontanthjælpen er gået ind på kontoen i et års tid, og selvom hun søger jobs på livet løs, har det endnu ikke givet pote.

Fra den bærbare computer i den gule stue søger Mette Hjort mest kontor- og rengøringsjob. Men det er svært, hvis arbejdstiden skal hænge sammen med hjemmelivet, når sønnen på 11 år også skal passes.
Hun er 43 år og bor sammen med sin kæreste og den ene af sine sønner fra et tidligere forhold. I sin tid uddannede hun sig til kontorassistent og informatikassistent.

Intet drømmejob
Mette Hjort har prøvet lidt af hvert og har været langt omkring for at på penge ind på kontoen. Hun har gjort rent i Lalandia, været i Brugsen i Holeby og på Scandlines-færgerne i Rødbyhavn.

“Man skal ikke stille de store krav til de job, man søger. Men hvis man er stædig nok, skal man nok få et job,” siger Mette Hjort og bliver afbrudt af hunden Nico, der piber og kigger bedende fra døråbningen ind til stuen. Men Mette Hjort beordrer Nico til at blive i køkkenet, og det accepterer han.
I det år, hun har været på kontanthjælp, har hun haft småjob. Et af dem var på færgerne, der sejler mellem Rødbyhavn og Puttgarden.

“Man kan altid få job på færgerne, men det er dårlige arbejdstider. Jeg var bare afløser, så jeg fik alle lortevagterne. Det kunne jeg ikke beholde på grund af min søn, og så er jeg heller ikke særlig søstærk,” fortæller hun.
Mette Hjorts sidste længerevarende job var hos Lolland-Falsters Erhvervsrengøring, men også her var tiden en vigtig faktor.
“Jeg var rigtig glad for at være der, det var nogle søde kolleger, men der var for langt at køre,” siger hun.

Jobbet indebar nemlig en del kørsel til Nørre Alslev, 45 kilometer fra hjemmet i Rødby. Nu søger hun, hvad der er at søge, og det er ligemeget, om det ligger indenfor det, hun er uddannet i.

“Jeg har ikke noget drømmejob, det kan man ikke have hernede,” siger Mette Hjort.

Netværket betyder noget
I et lille samfund som Rødby går snakken over hækkene, og rygter spredes hurtigt. Det er også en af de måder, langt de fleste job bliver besat på, mener Mette Hjort.

“For eksempel, hvis der går en tømrer og mangler en svend, så annoncerer han ikke. Han ansætter ved mund-til-mund-metoden gennem sit netværk,” fortæller hun.
Mette Hjorts eksmand havde et stort netværk og har også tidligere skaffet hende job ad den vej, men nu hvor han er ude af billedet, ser det anderledes ud.

“Jeg bruger ikke netværk så meget, jeg kender ikke så mange, og jeg er ikke god til det opsøgende,” siger Mette Hjort.
En anden del af rygtespredningen er Janteloven. Den lever i bedste velgående, mener Mette Hjort. Hendes kæreste er for nylig flyttet sammen med hende i Rødby, og det er ikke helt nemt.

“Han har svært ved at komme ind på lollænderne, måske er de misundelige på ham, det er der, man møder janteloven,” siger hun.
Selvom Rødby har været hendes hjemby, siden hun var ni, lader hun ikke Janteloven komme i første række.
“Jeg er blevet skuffet mange gange, og har nogle gange været for flink. Lollænderne holder sig lidt for sig selv,” siger rødbyvitten.

Vil bare i gang
Fra to sølvrammer på skænken i den lille stue smiler Mette Hjorts to sønner. Den ældste bor hos deres far i Errindlev, og den yngste er for nylig flyttet fra faren til Mette Hjort i Rødby. Det er primært på grund af ham, at hun gerne vil finde et otte til fire-job. Desværre er de også langt de sværeste at finde ifølge Mette Hjort. En anden mulighed kunne være at starte på en uddannelse.

“Jeg vil gerne bygge videre på det, jeg har, og blive klogere inden for IT og regnskab, men jeg har ikke råd til at være på SU, når der ikke er mere hjælp at hente,” siger Mette Hjort.

Jobansøgningerne sendes så langt væk som til Vordingborg. Kæresten, der arbejder i Københavnsområdet, og Mette Hjort overvejer også at flytte fra det lille hus, så hun kan søge job i for eksempel Næstved.
“Det er på tegnebordet,” siger hun om flytteplanerne.
Hun er træt af at gå hjemme og komme på jobcentret hver dag.

“Nu vil jeg bare gerne snart have et job,” slutter Mette Hjort.