Hjem » Dagbog fra 14 dage på Lolland

120.000 mennesker på en mark

14 juni 2009 2.146 visninger

Førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og kedelige og øde områder. Inden vi tog til Lolland stod fordommene om den flade ø i kø. Her kan du læse vores førstehåndsindtryk og refleksioner stederne, vi besøgte.

Af Mette Voss
Døllefjelde Musse Marked … Egentlig troede jeg navnet sagde det hele. Det er bonderøve, der står på en mark i deres små pavillontelte og sælger alt det ragelse, de overhovedet har kunne skrabe sammen.
Og det var det da også et langt stykke hen ad vejen. Alligevel var der mange ting, der overraskede mig.
Der var jo nærmest festivalstemning, da stemmen i højttaleren torsdag aften sagde: Klokken er nu 18 og Dølle-Fjelde Musse Marked er åbent. De unge mennesker satte telte op på ungdoms-campingen, Hej Matematik var ved at gå scenen, og i tivoliet begyndte de første skrig at lyde.

En markedspølse skulle vi lige prøve, og det er da den største franske hotdog, jeg har fået til dato – dagen efter snakkede vi med en, der kom for at få markedspølsen hvert år.

Torsdag aften stod mest i festens tegn, for de unge mennesker, der var flest af. Men da vi vendte tilbage dagen efter var der for alvor mange mennesker. Vi havde snakket om, at vi skulle afsted i god tid, og det er jeg glad for, at vi gjorde. Hjemmeværnet dirigerede flittigt bilerne på plads, og vi måtte parkere langt væk.

Det tegnede godt for markedet, og det endelige besøgstal var de vist også ret glade for i arrangørgruppen, de nåede op på over 120.000 besøgende. Det synes jeg er rigtig mange mennesker, der tager turen til en mark på Lolland!

Men det er åbenbart blevet en tradition for mange. Vi snakkede med flere, der var kommet på markedet i mange, mange år, og de lød som rigtige kræmmergæster, der pruttede om priserne. Selvom jeg er fra Vestjylland, hvor vi vist også har ry for at være nogle rigtig nærige kræmmere, bliver jeg bare aldrig god til at prutte om prisen. Og jeg kan heller ikke rigtig se pointen i det, når det meste på et marked koster under 15 kroner.

Der var mange flere mennesker på markedet fredag formiddag. Nu var alle børnefamilierne også kommet hjemmefra, og det vrimlede med barnevogne, hvor man knap kunne se barnet for balloner, bamser og andre kræmmerkøb.
Der var også masser af de større børn, der gik rundt i mindre eller større kliker, og drengene prøvede at gøre sig til for pigerne og omvendt.

Politiet meldte om et stille og roligt marked, der havde ikke været meget ballade, og det vildeste var vist at en kræmmer var blevet taget med teltet fuld af kopivarer. Men med eller uden kopivarer er jeg alligevel ikke sikker på, at jeg nogensinde vender tilbage til Dølle-markedet.